Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΘΗΣΕΑΣ











Όταν ο Θησέας έφθασε στην Επίδαυρο, συνάντησε τον Περιφήτη, ένα γιγαντόσωμο άνδρα, ο οποίος σκότωνε τους περαστικούς με ένα μπρούτζινο ρόπαλο. Ο Θησέας αφού εξόντωσε τον Περιφέτη, κράτησε το ρόπαλο για τον εαυτόν του. 

Στη συνέχεια τον Σίνη τον «Πιτυοκάμπτη» στον Ισθμό της Κορίνθου, ο οποίος έσχιζε στα δύο τα θύματά του δένοντάς τα ανάμεσα σε δύο λυγισμένα πεύκα. Τον σκότωσε με τον ίδιο τρόπο. 




Όχι πολύ μακριά από τον Ισθμό (στους σημερινούς Αγίους Θεοδώρους) ο Θησέας σκότωσε την άγρια γουρούνα Φαία, η οποία έκανε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή. 


Στο ύψος της Κακιάς Σκάλαςαντιμετώπισε τον Σκίρωνα, ο οποίος ανάγκαζε τους περαστικούς να του πλένουν τα πόδια, οπότε καθώς εκείνοι ήταν σκυμμένοι τους κλοτσούσε και τους έριχνε στο γκρεμό, όπου τους έτρωγε μία τεράστια χελώνα. 



Τον Κερκύονα στην Ελευσίναο οποίος ανάγκαζε τους ταξιδιώτες να παλέψουν μαζί του, μέχρι θανάτου.








Στον  Κηφισό, κοντά στο σημερινό Δαφνί, τον  πατέρα του Σίνη, τον «Προκρούστη».Αυτός πρόσφερε φιλοξενία στους περαστικούς.   Μέσα στο σπίτι  του , όμως, είχε δύο κρεβάτια, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Στο μεγάλο κρεβάτι έβαζε τους κοντούς ταξιδιώτες και με το σφυρί τους χτυπούσε για να μακρύνουν. Τους ψηλούς τους έβαζε στο μικρό κρεβάτι και τους έκοβε τα πόδια για να χωρέσουν στο κρεβάτι. Ο Θησέας έβαλε τον Προκρούστη στο μικρό κρεβάτι και τον σκότωσε.  
 κι άλλα κατορθώματα 


Ο Θησέας σκότωσε τον  Μινώταυρο

Ο Μινώταυρος γεννήθηκε από την Πασιφάη (γυναίκα του Μίνωα) μετά την ένωσή της με τον ταύρο του Ποσειδώνα.

Είχε ανθρώπινο σώμα καικεφάλι ταύρου και τρεφόταν με ανθρώπινο αίμα.
Ήταν μια μεγάλη πληγή για την Αθήνα, που κάθε εννέα χρόνια ήταν υποχρεωμένη να στέλνει 7 νέους και 7 νέες, για την τροφή του.
Η υποχρέωση αυτή της πόλης των Αθηνών, προήλθε από τον φόρο που πλήρωνε στον νικητή της Μίνωα.
Ο Μινώταυρος σκοτώθηκε από τον Θησέα,πουπήρε τη θέση κάποιου νέου, κατά τη διάρκεια αποστολής του φόρου. Με τη βοήθεια της Αριάδνης , που του έδωσε ένα κουβάρι νήμα (μίτο)  μπήκε στο λαβύρινθο, νίκησε το Μινόταυρο, τον σκότωσε και κατόρθωσε να βγει. 



Ο Θησέας πήρε μέρος στην αποστολή του Ηρακλή να φέρει την ζώνη της Ιππολύτης στον Ευρυσθέα. Ερωτεύθηκε την Αμαζόνα Αντιόπη, την οποία έφερε στην Ελλάδα και απέκτησε γιο μαζί της, τον Ιππόλυτο. Αργότερα οι Αμαζόνες ήλθαν στην Αθήνα για να πάρουν εκδίκηση και στην μάχη που επακολούθησε, νικήθηκαν. Η Αντιόπη, που πολέμησε στο πλευρό του άνδρα της Θησέα, σκοτώθηκε. 




ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΔΑΣΚΑΛΑ Β.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου