Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Ο ΧΑΡΤΗΣ
Δραστηριότητες

Γεωγραφικός χάρτης

 • Μπορείς να καταλάβεις βλέποντας τα χρώματα πού βρίσκονται τα βουνά, οι πεδιάδες και τα ποτάμια;

 • Από πού ξεκινούν τα ποτάμια, τι διασχίζουν και πού χύνονται τελικά;

 • Πώς λέγεται το σημείο όπου ένας ποταμός χύνει τα νερά του;

Γεωγραφικοί όροι

 • Βρες στο λεξικό τη σημασία των παρακάτω γεωγραφικών όρων: βουνό, πλαγιά, κορυφή, λίμνη, πεδιάδα, ποτάμι, όχθη, εκβολήΜπορείς να κοιτάξεις και στο ηλεκτρονικό λεξικό.
image

clipart
 • Διάλεξε μια από τις δύο παρακάτω ομάδες γεωγραφικών όρων και ζωγράφισε το δικό σου χάρτη σημειώνοντας πάνω του με βελάκια τις λέξεις αυτές. Μπορείς να ζωγραφίσεις σε χαρτί με ξυλομπογιές ή στο πρόγραμμα "Ζωγραφική" του υπολογιστή σου.
  ποτάμι
  όχθη
  παραπόταμος
  εκβολές
  βουνό
  πλαγιά
  κορυφή
  πρόποδες
Δραστηριότητες

 • Βρες στο λεξικό τη σημασία των παρακάτω γεωγραφικών όρων: χερσόνησος, ακρωτήριο, νησί, κόλπος, πορθμός, ισθμός, διώρυγαΜπορείς να κοιτάξεις και στο ηλεκτρονικό λεξικό.

 • Τα παλαιότερα χρόνια, όταν δεν είχε ακόμα ανοιχθεί η διώρυγα της Κορίνθου, οι αρχαίοι Έλληνες προκειμένου να μην κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου με τα πλοία τους, τα έβγαζαν στη στεριά και τα μετάφεραν μέσω ενός ειδικού χερσαίου δρόμου, του Διολκού, στην άλλη πλευρά της ξηράς όπου τα ξαναέβαζαν στη θάλασσα και συνέχιζαν το ταξίδι τους. Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα τέτοιο ταξίδι.
imageΔίολκος για 1500 χρόνια


 
Μια ταινία 22 λεπτών δημιουργημένη με το σύστημα του animation  που αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας

 • Χρωμάτισε σωστά στο πρόγραμμα "Ζωγραφική" του υπολογιστή σου τους χάρτες της εικόνας.
  1. Κάνε κλικ εδώ  για να αποθηκεύσεις το αρχείο και έπειτα κάνε δεξί κλικ και πάτα αποσυμπίεση.
  2. Θα ανοίξει ένα παράθυρο όπου θα πρέπει να επιλέξεις την επιλογή "αποθήκευση".
  3. Αφού αποθηκεύσεις το αρχείο, θα πας πάνω του και με το ποντίκι σου θα κάνεις δεξί κλικ και θα επιλέξεις "αποσυμπίεση εδώ".
  4. Τότε θα εμφανιστεί ένας καινούριος φάκελος ο οποίος θα περιέχει τη ζωγραφιά. Κάνε διπλό αριστερό κλικ πάνω του για να ανοίξει.
  5. Κάνε στα διπλό αριστερό κλικ πάνω στη ζωγραφιά. 
Πηγές: e- τάξη, 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου